Logosuunnittelu ja logouudistukset ovat tunteita herättäviä aiheita. Jos suosittu brändi uudistaa logonsa eikä yleisö koe uutta logoa omakseen, voi brändi saada paljonkin kritiikkiä osakseen. Toisaalta hyvin tehty logouudistus voi tehdä brändistä entistä vahvemman: eteenpäin meneminen osoittaa, että tuotemerkki on elossa eikä kaavoihinsa juuttunut.
Termeistä
Useimmiten Logo-sana käytetään, kun puhutaan yrityksen, järjestön, yhteisön tai muun vastaavan graafisesta tunnuksesta.
Kieliopin mukaan logo on lyhenne sanasta logotyyppi, joka tarkoittaa nimen graafista esitystapaa – esimerkiksi vaikka Coca-Cola:n tai Marimekon logo. Liikemerkki on tunnuksessa oleva kuvallinen ikoni tai symboli, joka liittyy yrityksen tai järjestön toimintaan kuten esimerkiksi WWF:n panda. Tunnus voi sisältää sekä logon että liikemerkin tai olla vain toinen niistä.
Puhekielessä logo-sanalla viitataan johonkin näistä kolmesta: tunnukseen, logoon tai liikemerkkiin. Logo-sanan merkitys on niin vakiintunut, että sitä käytetään monesti graafisissa ohjeistoissakin tunnuksen sijaan. Esimerkiksi YouTube:n brändisivulla puhutaan logosta, ei tunnuksesta.
Pakko myöntää, ettei suomenkielinen käännös ole niin onnistunut – jos puhutaan yrityksen tunnuksesta ilman kontekstia, useimmalle tulee varmaankin mieleen Y-tunnus graafisen tunnuksen sijaan. Englanniksi sana ”Combination mark” tarkoittaa tunnusta, joka sisältää logon ja liikemerkin. Ei sekään ihan napakymppi, jonka takia logo-sanaa käytetään yleisesti, kun puhutaan graafisista tunnuksista.
Viralliset termit toimivat varmasti parhaiten silloin kun aiheesta keskustelevat alan asiantuntijat keskenään. Tässä tekstissä käytän oikeita termejä, kun ne nyt kerran ovat olemassa.
Trendeistä
Kun puhutaan logosuunnittelu trendeistä, ei välttämättä tarkoiteta lyhytikäisiä muoti-ilmiöitä, vaan designsuuntauksia, jotka liittyvät laajemmin siihen mihin brändit ja identiteetit ovat menossa ja miten vaikka uusi teknologia vaikuttaa tunnusten käyttöön.
Joka vuosi tietenkin tehdään trendiennusteet, joissa tietyt muodot ja värit korostuvat, mutta hyvä logosuunnittelu ei nojaa kuitenkaan näihin pinnalla oleviin tyyleihin, vaan katsoo paljon pidemmälle. Toisinaan on tietenkin perusteltua käyttää vain trendikkäitä muotoja ja värejä: festivaalin logo voi hyötyä paljon siitä, että se vetoaa tiettyyn kohderyhmään juuri nyt.
Trendien ääripäissä vuorottelee funktionaalisuus, selkeys, suoraviivaisuus sekä persoonallisuus, runsaus ja efektit. Lähivuosina minimalismi on ollut selkeästi voitolla: jokainen brändi tuntuu ajattelevan, että vähemmän on enemmän. Elementtejä tiputetaan pois ja muotoja hiotaan tasaisemmaksi. Taiteillaan sen hienovaraisen rajan välillä, ettei hävitetä tunnettuja ominaisuuksia ja tehdä tunnuksesta liian vaatimatonta ja anonyymia. Liika kliinisyys on myös aiheuttanut nostalgisen vastatrendin, johon kuuluu mm. leimatyyli, monogrammit ja käsinkirjoitetun näköiset fontit.
Moderni logosuunnittelu
Modernilta tunnukselta vaaditaan paljon. Sen pitää olla skaalautuva, eli näyttää hyvältä ja selkeältä eri kokoisena, latautua nopeasti ja olla mahdollisimman vaikuttava ja näkyvä myös muutaman pikselin kokoisessa älypuhelimen Twitter-feedissä. Aika monta perustelua siis siihen miksi logoista ja tunnuksista muotoillaan selkeämpiä.
Modernisointi on myös usein tarkoittanut muutosta päätteellisestä kirjaintyypistä päätteettömään kuten esim. Google on tehnyt. Se on myös hyvä esimerkki responsiivisesta logosta. G-kirjain edustaa logoa, kun se sovi tilaan, tai muuten tarvitaan yksinkertaisempi tunnusmerkki. Responsiiviseksi uudistettu tunnus voi siis tarvita lisäyksenä rinnalleen symbolin.
Monet brändit ovat myös luopuneet liikemerkeistään yksinkertaistuksen nimissä, Nordean purje ja Nesteen pisara ovat esimerkiksi hävinneet niiden tunnuksista. Jos on tarpeeksi painava syy ja brändin tunnettuus sen kestää, voi logonkin poistaa kokonaan niin kuin Twitter teki. Sitä edustaa nykyään pelkästään lintuikoni – mutta ei mitään uutta tietysti tässä, Princehän teki saman jo -93. Kuvallinen merkki on ymmärrettävä kielestä riippumatta, mutta vaatii kyllä brändiltä erittäin hyvän pohjatyön.
Ihmisen aivot myös yksinkertaisesti muistavat paremmin selkeitä kuin monimutkaisia muotoja. Ja muistettavuus on tietenkin yksi tärkeimmistä tunnuksen ominaisuuksista.
Tehosteet
Graafiset tehokeinot kuten kiillot, läpinäkyvyydet, liukuvärit, varjot ja 3D-efektit tulevat välillä suosituiksi. Instagram aiheutti pienimuotoisen kohun 2016 siirtymällä retrokamerasta nykyiseen super värikkääseen liukuväri-symboliinsa. Tehokeinojen käyttöön voi kuitenkin liittyä haasteita, joiden takia tunnukset saatetaan palauttaa takaisin selkeämpiin pintoihin. Esimerkiksi värien toistuminen eri alustoilla voi aiheuttaa ongelmia. Slack julkaisi tammikuussa 2019 uuden tunnuksensa, jonka symbolin väreissä ei enää ole läpinäkyvyyksiä.
Logosuunnittelussa mantra voisi ehkä olla ”kaikki mikä on mahdollista tehdä, ei välttämättä kannata tehdä”.
On tietysti olemassa paljon symboleita ja logoja, joissa efektit toimivat, eikä niille ainakaan vielä ole tullut tarvetta litistää muotoilua. Enkä kyllä pysty keksimään yhtään hyvää syytä miksi kukaan haluaisi nähdä Super Mario -tunnuksen minimalistisen pelkistettynä.
Milloin tunnus tai logo pitää uusia?
Hyvää tunnusta tai logoa ei kannata muuttaa pelkästään vaihtelun vuoksi, mutta on monta hyvää syytä tehdä joko kevyempi logon päivitys tai kokonainen logouudistus. Tässä viisi syytä miksi voi olla aika tehdä muutoksia:
- Liiketoiminta on muuttunut tai laajentunut
- Nimi on muuttunut
- Muutoksia kohderyhmässä tai kilpailutilanteessa
- Brändin arvot tai tavoitteet ovat muuttuneet
- Logo on tyyliltään vanhentunut
Jos haluat tietää, pitäisikö yrityksesi tunnus uudistaa, ota yhteyttä niin autan mielelläni. Esimerkkejä suunnittelemistani tunnuksista ja logoista löydät täältä.