Sain alkuvuodesta tehtäväkseni uusia Meluttoman tuote-esitteiden ilmeen ja siinä samassa päätettiin tehdä myös logouudistus. Olen kirjoittanut aikaisemmassa postauksessani myös yleisesti logoista ja logosuunnittelusta.

Meluton Oy on äänieristysratkaisuiden, laminoinnin ja muovauksen asiantuntija ja perheyritys. Meluttoman logo oli suunnitteltu yrityksen perustusvaiheessa vuonna 1977 joten sillä tosiaan oli jo pitkä historia takanaan.

Logouudistus Meluton logo
Vanha logo vasemmalla, uudistettu logo oikealla.

Logouudistus -projekti alkoi siitä lähtökohdasta että tunnuksen pääpiirteet säilytetään: Fontissa oleva pehmeälinjaisuus ja liikemerkin eli patjamaisen M-muodon idea, joka liittyy muotoiluun ja kerrostamiseen nimenomaan Meluttoman tuotteiden valmistuksessa.

Vaikka kyseessä olikin logouudistus, liian kauas alkuperäisestä logosta ei siis saanut lähteä, jotta saavutettu tunnettuus säilytetään, mutta suunnittelijana näin monta kohtaa jotka kaipasivat parannusta jo pelkästään logon käytön kannalta.

Logouudistus alkoi ikonin muotoilusta

Vanhan ikonin M-muodon paksut linjat tekivät siitä vahvan liikemerkin, jonka takia se onkin varmasti kestänyt yrityksen historiassa pitkään.

Kun tarkastelin logoa nykyaikaisten tyylien valossa, vaikutti siltä että kokosuhteet tuntuivat kuitenkin olevan hieman epäsuhtaiset: ikoni vaikutti melko raskaalta elementiltä ollessaan tekstin päällä. Taustalla näkyvä ohuempi linja ei toiminut lainkaan pienennettynä vaan se katosi melkein kokonaan näkyvistä.

Logouudistus Meluton logo
Uusi logo ylärivissä vanha logo alarivissä: logouudistuksessa mittasuhteita muutettiin.

Logo kaipasi mielestäni kokonaisuuteen lisää sulavuutta ja yhtenäisiä muotoja, niin että ikoni ja teksti puhuisivat enemmän samaa muotokieltä eikä kumpikaan tuntuisi toista vahvemmalta.

Logouudistus alkoi sen haastavammasta osasta eli ikonin muodosta. Kaarien korkeus ja se kuinka lähellä kaarien linjat ovat toisiaan on suuri osa lopputulosta, näyttääkö M-kirjain liian leveältä vai juuri hallitulta ja sopivan levyiseltä. Linjojen päätekohdat saivat myös lopulta pyöristetyt päät jotta muoto ei katkeaisi liian terävästi alla olevaan pyöreälinjaisen fonttin lähellä.

Meluton tunnuksen uusi ikoni
Uusi ikoni

Fontti vaihdettiin logouudistuksen myötä

Alkuperäisessä logossa käytetty fontti ei kestänyt hyvin pientä kokoa: paksut kirjaimet olivat kovin lähellä toisiaan, jonka takia niiden välille ei jäänyt juurikaan tilaa pienessä koossa. Se tekee tekstistä helposti heikommin luettavan.

Meluton tunnuksen kokoversiot vertailu
Uusi ja alkuperäinen tunnus eri kokoisena

Fontin valinnassa oli tärkeää löytää tasapaino helposti lähestyttävän ja ammattimaisen tyylin kanssa. Korkea laatu ja ammattitaito olivat asioita joita uuden logon tulisi viestiä. Omnes kirjainperheen Medium -leikkaus sopi ikonin pariksi täydellisesti. Fontissa on selkeät muodot, tasapainoinen olemus ja pyöreät päätteet (ympyröity). Kirjaimissa on myös rytmiä ja jatkuvuutta, e- ja t-kirjaimissa oleva koukkupääte linkittää kirjaimet kauniisti seuraavaan.

Uudistetun Meluton logon fontti
Uuden logon fontti

Ikonin ja tekstin yhdistelmä

Ikonin ja tekstin yhdistäminen on oma työvaiheensa, jossa erikseen tarkastellaan näiden kahden muodostamaa visuaalista elementtiä. Miten kahden elementin kokosuhde toimii parhaiten, kumman muodon on oltava isompi ja miten se kannattaa asetella.

Logouudistus Meluton tunnus
Uusi tunnus

Vaikka elementit haluttaisiin laittaa keskitetysti allekkain, kuten tässä tapauksessa, välttämättä teknisesti keskittäminen ei tuo täydellistä lopputulosta vaan muodot saattavat kallistua oikeaan tai vasempaan riippuen esimerkiksi kirjainten tai ikonin muodosta.

Tässä viimeisessä vaiheessa on luotettava enemmän silmään kuin tekniikkaan, muutoin voi lopputuloksena olla logo joka on “keskitetty” mutta näyttää siltä kuin se ei olisikaan sitä. Graafinen suunnittelu on sen verran pinnallista, että se miltä asiat näyttävät on loppujen lopuksi se millä on merkitystä.

Lisää suunnittelemiani logoja voit käydä katsomassa logot -sivulta. Muita työnäytteitäni löydät työt -sivulta. Jos tarvitset freelancer graafikkoa projektiisi ota ihmeessä minuun yhteyttä jo tänään!