Luova suunnittelija voi olla nimikkeeltään vaikkapa Creative, graafikko, copywriter tai UI/UX-suunnittelija. Onko näissä titteleissä järkeä ja miten ne oikeasti eroaa toisistaan? Kenet palkkaisit suunnittelemaan nettisivuston tai yritysilmeen? Lue alta kymmenen yleisen luovan suunnittelijan kuvaukset niin olet lähempänä oikean tekijän löytämistä.

Creative Director

Creative Director on suunnittelutoimistojen ylin luova johtaja. Tekee töitä asiakkuuksien kanssa, johtaa toimiston design-osastoja ja suunnittelijoita, on mukana useissa projekteissa samaan aikaan. Tarkkailee oman toimiston laatua, alan kilpailutilannetta ja vie toimiston luovaa suunnittelua kokonaisuutena eteenpäin. Hän on yleensä taustaltaan luova suunnittelija mutta päivittäisessä työssä harvemmin tekee enää varsinaista suunnittelutyötä.

Creative

Strategisesti ajatteleva median ammattilainen, jolla on teknologia painotteista osaamista. Visioi luovia ratkaisuja, osaa kartoittaa mitä osaamista projektiin tarvitaan ja miten lopputulos saavutetaan. Voi luoda esimerkiksi konseptin brändiuudistuksesta, joka kattaa kaiken yritysilmeestä websivuun, sovelluksiin, esittelyvideoihin ja vaikka messunäkyvyyteen. Mukana projekteissa myyntivaiheesta julkaisuun.

Art Director (AD)

Vastaa viestinnällisestä konseptoinnista ja designin suunnasta liittyen brändäykseen ja mainontaan. Voi suunnitella esim. mainoskampanjan, joka jalkautetaan lehti- ja ulkomainontaan ja sosiaaliseen mediaan. Ohjaa suunnittelijoita, valokuvaajia, kuvittajia ja muita projektin tekijöitä, jotta lopputuloksesta tulee konseptin mukainen.

Copywriter eli tekstisuunnittelija

Sanojen, kieliopin ja tekstinsuunnittelun ammattilainen. Luo ymmärrettävää ja mielenkiintoista sisältöä brändi- tai markkinointiviestintään. Kokeneet copyt voivat olla vastuussa viestien ja tarinoiden strategisesta ja konseptuaalisesta kehittämisestä.

Sisällönsuunnittelija

Tekstisuunnittelija, joka on keskittynyt digi-julkaisuihin, -alustoihin, ja -markkinointiin. Kehittää sisältöstrategioita, ideoi ja tuottaa sisältöä.

Graafinen tai visuaalinen suunnittelija

Tulkitsee sanoja ja tekstiä visuaaliseksi pinnaksi, muotoihin ja väreihin. Tekee usein myös infografiikkaa ja kuvitusta. Nykyään yleensä hallitsee sekä paino- että digiympäristöt mutta voi olla erikoistunut vain toiseen. Painotuotteisiin keskittynyt graafikko ei välttämättä ole aivan kotonaan suunnitellessaan nettisivuja, PowerPoint -pohjaa tai sosiaalisen median materiaaleja. Digigraafikko ei ehkä hallitse vaativien painotuotteiden suunnittelua alusta loppuun.

UX (User Experience) -suunnittelija

Keskittyy käyttökokemuksen suunnitteluun ja kehittämiseen. Miten palvelun flow toimii ja miten ihminen saadaan tykkäämään palvelun käyttämisestä. UX-suunnittelijalle ei riitä, että sovellus toimii, sen käyttämisen pitää myös tuntua hyvältä. Monta mahdollista osaamisaluetta: Käyttäjätutkimus, käytettävyyssuunnittelu, informaatioarkkitehtuuri, interaktiosuunnittelu, visuaalinen suunnittelu, mallinnus, teollinen muotoilu, psykologia, markkinointi ja strateginen suunnittelu.

Interaktiosuunnittelija

Suunnittelee vuorovaikutuksen systeemin ja ihmisen välille. Luokittelee ja organisoi tiedon – palvelun taustalla pitää olla johdonmukainen informaatiorakenne, jotta sitä voi käyttää. Määrittelee esimerkiksi käyttäjäprofiilit ja -polut. Interaktiosuunnittelun ansiosta käyttäjän pitäisi ymmärtää mitä palvelulla voidaan tehdä, mitä siinä tapahtuu tai on juuri tapahtunut.

Käyttöliittymä/User Interface -suunnittelija

Pukee palvelun oikeanlaiseen ulkoasuun. Miettii miten brändi elää käyttöliittymässä, miltä palvelu näyttää pikselitasolla ja miten sen pitäisi toimia. Tekee mallinnuksia ja prototyyppejä. UX- ja interaktiosuunnittelijan työ on lähtökohtana UI-suunnittelulle.

Websuunnittelija

Tekee sivuston rakennesuunnitelman, määrittelee mediaelementit (tekstit, kuvat, videot) ja ohjelmoi sivun valmiiksi. Voi jossain tapauksissa myös visualisoida sivuston, toisinaan synonyymi Front-End developerille.

Lopuksi

Lopulta titteli ei kuitenkaan ole se ainoa asia mikä ratkaisee, suunnittelijoilla on monesti osaamista useammasta alueesta. Helpoimmalla pääset kun valitset suunnittelijan jolla on erikoistuminen oikeaan alueeseen, monipuolinen ammattitaito ja kyky ottaa kokonaisuus haltuun. Omat osaamisalueeni löydät Info sivultani.

Jos haluat virkistää muistia suunnittelun ostamisesta, Grafian julkaisema Heikki Jokisen ”Sitä saa mitä hankkii” on erinomainen opas visuaalisen viestinnän hankkimiseen – hyödyllistä infoa ja käytännön vinkkejä.

Kuvalähde: Studio Republic on Unsplash